Produkter

Utjevningsegenskapen til limet

Sammendrag: Artikkelen analyserer i detalj om kvalitetspåvirkningen av utjevningsegenskapene til limet i lamineringsprosessen. I tillegg til dette nevnes det at i stedet for å bedømme utjevningsytelsen ved å bedømme om det er'hvite flekker' eller 'bobler', det er gjennomsiktigheten til de laminerte produktene som kan være evalueringsstandarden for utjevningsytelsen i lim.

1. Bobleproblemet og utjevning av lim

Hvite flekker, bobler og dårlig gjennomsiktighet er vanlige kvalitetsproblemer ved behandling av komposittmaterialer.I de fleste tilfeller tilskriver komposittmaterialebehandlere de ovennevnte problemene til dårlig utjevning av limet!

1.1 Dette limet er ikke det limet

Komposittmaterialbehandlere kan returnere uåpnede og ubrukte fat med lim til leverandører basert på vurderingen av dårlig utjevning av lim, eller sende inn klager eller krav til leverandører.

Det skal bemerkes at limet som anses å ha dårlig utjevningsevne er en "limbearbeidingsløsning" som er utarbeidet/fortynnet av kunder og har en viskositet til en bestemt verdi.Det returnerte limet er den uåpnede originale bøtten med lim.

Disse to bøttene med "lim" er helt forskjellige konsepter og ting!

1.2Evalueringsindikatorer for limutjevning

De tekniske indikatorene for å evaluere utjevningsytelsen til limet bør være viskositet og overflatefuktingsspenning.Eller rettere sagt, "limets flytbarhet" er en kombinasjon av "limets flytende" og "limets fuktbarhet".

Ved romtemperatur er overflatefuktingsspenningen til etylacetat ca. 26mN/m.

Den opprinnelige fatkonsentrasjonen (faststoffinnholdet) av løsemiddelbaserte polyuretanlim brukt i komposittmaterialebehandling er vanligvis mellom 50% -80%.Før implementering av komposittbehandling, må de ovennevnte limene fortynnes til en arbeidskonsentrasjon på rundt 20 % -45 %.

På grunn av det faktum at hovedkomponenten i den fortynnede limarbeidsløsningen er etylacetat, vil overflatefuktingsspenningen til den fortynnede limarbeidsløsningen være nærmere overflatefuktingsspenningen til selve etylacetatet.

Derfor, så lenge overflatefuktingsspenningen til komposittsubstratet som brukes oppfyller de grunnleggende kravene til komposittbehandling, vil fuktbarheten til limet være relativt god!

Evalueringen av limets fluiditet er viskositet.Innen komposittbehandling refererer den såkalte viskositeten (dvs. arbeidsviskositet) til tiden i sekunder som limarbeidsvæsken opplever når den strømmer ut av viskositetsbegeret, målt ved hjelp av en spesifikk modell av viskositetsbeger.Det kan betraktes at arbeidsvæsken til lim laget av forskjellige kvaliteter originalt bøttelim har samme "arbeidsviskositet", og dens "arbeidsvæske" har samme "limflytende"!

Under andre uendrede forhold, jo lavere "arbeidsviskositet" til "arbeidsvæsken" tilberedt med samme rammetype lim, desto bedre er dens "klebende fluiditet"!

Mer spesifikt, for flere forskjellige limkvaliteter, hvis viskositetsverdien til den fortynnede arbeidsløsningen er 15 sekunder, har arbeidsløsningen tilberedt av disse limkvalitetene den samme "limutjevningen".

1.3 Utjevningsegenskapen til lim er en egenskap for limarbeidsvæske

Noen alkoholer danner ikke en viskøs væske når tønnen nettopp er åpnet, men snarere et geléaktig prosjektil uten flyt.De må løses opp og fortynnes med en passende mengde organisk løsningsmiddel for å oppnå ønsket konsentrasjon og viskositet av lim.

Det er åpenbart at utjevningsytelsen til lim er en evaluering av arbeidsløsningen formulert til en spesifikk "arbeidskonsentrasjon", snarere enn en evaluering av ufortynnet originalt fatlim.

Derfor er det feil å tilskrive den dårlige utjevningen av lim til de vanlige egenskapene til et visst merke originalt bøttelim!

2. Faktorer som påvirker utjevningen av lim

Men for den fortynnede limarbeidsløsningen er det faktisk forskjeller i limvannnivået!

Som nevnt tidligere, er hovedindikatorene for å evaluere utjevningsytelsen til selvklebende arbeidsvæske overflatefuktingsspenning og arbeidsviskositet.Indikatoren for overflatefuktingsspenning viser ikke signifikante endringer innenfor det konvensjonelle arbeidskonsentrasjonsområdet.Derfor er essensen av dårlig limutjevning at under påføringsprosessen øker limets viskositet unormalt på grunn av visse faktorer, noe som resulterer i en reduksjon i utjevningsytelsen!

Hvilke faktorer kan forårsake endringer i limets viskositet under påføringen?

Det er to hovedfaktorer som kan forårsake endringer i limets viskositet, den ene er temperaturen på limet, men konsentrasjonen av limet.

Under normale omstendigheter synker en væskes viskositet med økende temperatur.

I brukermanualene levert av forskjellige limfirmaer, er viskositetsverdiene til limløsningen (før og etter fortynning) målt ved hjelp av et roterende viskosimeter eller viskositetsbeger ved en væsketemperatur på 20 °C eller 25 °C (dvs. limets temperatur). selve løsningen) er vanligvis angitt.

På klientsiden, hvis lagringstemperaturen til den originale bøtten med lim og fortynningsmiddel (etylacetat) er høyere eller lavere enn 20 ° C eller 25 ° C, vil temperaturen på det forberedte limet også være høyere eller lavere enn 20 ° C eller 25 ° C. Naturligvis vil den faktiske viskositetsverdien til det forberedte limet også være lavere enn viskositetsverdien som er angitt i håndboken.Om vinteren kan temperaturen på det forberedte limet være lavere enn 5 ° C, og om sommeren kan temperaturen på det forberedte limet være høyere enn 30 ° C!

Det skal bemerkes at etylacetat er et ekstremt flyktig organisk løsningsmiddel.Under fordampningsprosessen av etylacetat vil det absorbere en stor mengde varme fra limløsningen og luften rundt.

For tiden er de fleste lamineringsenheter i komposittmaskiner åpne og utstyrt med lokale eksosenheter, så en stor mengde løsemiddel vil fordampe fra limskiven og fatet.Ifølge observasjoner, etter en driftsperiode, kan temperaturen på limarbeidsvæsken i limbrettet noen ganger være mer enn 10 ° C lavere enn den omgivende omgivelsestemperaturen!

Når temperaturen på limet gradvis synker, vil limets viskositet gradvis øke.

Så utjevningsytelsen til løsemiddelbaserte lim forverres faktisk gradvis med forlengelsen av utstyrets driftstid

Med andre ord, hvis du ønsker å opprettholde stabiliteten til løsemiddelbasert limutjevning, bør du bruke en viskositetskontroller eller andre lignende midler for å holde limets viskositet stabil gjennom hele påføringsprosessen.

3.Evalueringsindikatorer for korrekte limutjevningsresultater

Evalueringen av utjevningsresultatet av lim bør være karakteristisk for komposittproduktet på et bestemt stadium, og utjevningsresultatet av lim refererer til resultatet oppnådd etter at limet er påført. Akkurat som den "designede maksimalhastigheten" til en bil er en egenskap ved produktet, den faktiske kjørehastigheten til kjøretøyet på veien under spesifikke forhold er et annet resultat.

God limavretting er en grunnleggende forutsetning for å oppnå gode avrettingsresultater.God utjevningsytelse for limet vil imidlertid ikke nødvendigvis resultere i gode limutjevningsresultater, og selv om limet har dårlig utjevningsevne (dvs. høy viskositet), kan gode limutjevningsresultater likevel oppnås i spesifikke situasjoner.

4. Korrelasjonen mellom resultatene av limutjevning og fenomenene "hvite flekker" og "bobler"

Dårlige "hvite flekker, bobler og gjennomsiktighet" er flere uønskede resultater på komposittprodukter.Det er mange årsaker til problemene ovenfor, og dårlig utjevning av lim er bare en av dem.Årsaken til dårlig utjevning av lim skyldes imidlertid ikke bare dårlig utjevning av lim!

Et dårlig utjevningsresultat av lim fører kanskje ikke nødvendigvis til "hvite flekker" eller "bobler", men det kan påvirke gjennomsiktigheten til komposittfilmen.Hvis mikroflatheten til komposittunderlaget er dårlig, selv om utjevningsresultatet av limet er godt, er det fortsatt en mulighet for "hvite flekker og bobler".


Innleggstid: 17-jan-2024